Herculane este un mic oras situat pe raul Cerna in zona Valea Cernei, unde se afla cea mai renumita statiune balneo-climaterica si una din cele mai importante statiuni din Romania. Unul din atuurile statiunii il constituie izvoarele cu apa fierbinte, cu multiple calitati curative, descoperite inca din timpurile romanilor.
Baile Herculane este o statiune turistica care este situata in partea de sud-vest a Romaniei, in judetul Caras-Severin, in Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti la vest si Muntii Cernei la est, la o distanta de circa 40 km fata de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Din Bucuresti se poate ajunge aici cu trenul dupa un drum de sase ore, sau dinspre Timisoara, distanta parcursa in aproximativ doua ore si jumatate, precum si cu masina, folosind drumul european E70.
Valea Cernei este dispusa intr-o zona cu munti mareti de ambele parti, oferind turistilor, sositi in numar foarte mare aici, o priveliste incantatoare precum si o serie de facilitati curative si de relaxare.
Statiunea Baile Herculane are o istorie indelungata, numeroasele descoperiri arheologice demonstreaza existenta oamenilor pe aceste meleaguri inca din Epoca Paleolitica. In timpul celor aproape 165 de ani de dominare romana in Dacia, statiunea Herculane era cunoscuta in Imperiul Roman, amenajarile in stanca demonstrand ca aici veneau reprezentantii aristocratiei romane, locul fiind un centru de relaxare al Imperiului.
Aici au fost descoperite sase statuete dedicate zeului Hercules, dupa care a primit denumirea statiunea, atestata documentar inainte de 153 era noastra, cu denumirea de „Ad aquas Herculis sacras”, este cea mai veche statiune din Romania.
Statiunea Baile Herculane dispune de cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale, folosite exclusiv pentru tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale.
Statiunea Baile Herculane este vizitata astazi datorita efectelor ei curative: izvoare termale fierbinti cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice si puternica ionizare negativa a aerului cu efecte sanatoase asupra corpului uman.
De jurul imprejurul statiunii exista aceste izvoare bogate in minerale care trateaza diverse afectiuni, precum problemele reumatice ,inflamatorii, articulare, problemele neurologice, problemele nervoase si nutritionale, ginecologice, dermatologice, obezitatea.
Exista aici o multime de camere de masaj prin hidroterapie, kimioterapie, electroterapie, piscine termale in aer liber, sali de gimnastica si de sauna. Se pot efectua atat cure interne cat si externe. Datorita temperaturii inalte a apelor minerale si a mineralizarii bogate, actiunea lor este complexa si din punct de vedere psihologic. Dar exista si o serie de contraindicatii, cum ar fi: tuberculoza, bolile ficatului, ulcer, hipertensiune arteriala.
Pe langa renumita statiune, turistii mai pot vizita nenumarate obiective turistice in zona precum pesteri, grote, izvoare, statui, cascade, chei, pavilioane, temple si alte marturii istorice.
In apropierea statiunii Baile Herculane (aproximativ 7 km) se afla o piscina olimpica cu apa termala, numita Sapte izvoare, situata in inima muntilor, dotata cu un tobogan, unde apa curge continuu din munte.
Alte locuri ce merita vazute sunt:
Trasee recomandate sunt:
Valea Cernei, satul Cerna, Cheile Corcoaiei, Izvorul Cernei, Varful Giselei, cascada Cociu (100m), si alte atractii ca Platoul Austriac, izvorul de apa plata, pestera lui Serban, Cheile Tasnei, Moara Dracilor, Termele Romane, apartamentele reginei Tereza si Sfinxul Banatean.