Statiunea Baile Tusnad este una dintre cele mai frumoase si populare destinatii turistice din Romania, situata in judetul Harghita. Accesibila pe DN12 sau pe linia CF 400 Braşov - Deda, aceasta se afla la 32 km sud de Miercurea-Ciuc, 37 km nord de Sfantu Gheorghe, 67 km de Brasov si 35 km de Baraolt. Baile Tusnad a fost declarata oras in anul 1968 si este cel mai mic oras din Romania, cu 1709 de locuitori conform recensamantului din 2002.
Statiunea Baile Tusnad este amplasata intr-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, in defileul Oltului, la o altitudine de 656 m. Inconjurata de paduri de brazi si foioase, statiunea ofera un aer curat si bogat in ioni negativi. Oltul este cursul de apa principal al statiunii, iar Lacul Ciucas, care se afla in mijlocul statiunii, a fost creat in scop turistic. Masivul Ciomad este una dintre cele mai tinere formari vulcanice din Carpati, iar fenomenele vulcanice din zona Tusnadului au avut un rol important in formarea si dezvoltarea statiunii. Prezenta emanațiilor de CO2 si a apelor minerale a permis practicarea tratamentelor terapeutice si a creat conditiile necesare pentru ca orasul sa devina o statiune balneoclimaterica importanta. Aici, turistii pot beneficia de o multitudine de tratamente balneare, masaje, bai cu namol si terapii cu apa.
In plus, statiunea Baile Tusnad ofera numeroase oportunitati pentru petrecerea timpului liber, cum ar fi drumetii, ciclism, pescuit sau alpinism. Turistii pot vizita Cetatea Balvanyos, Cimitirul Vesel de la Sapanta sau Cheile Bicazului, care se afla in apropiere.
Daca esti in cautarea unei destinatii de vacanta exceptionale, Baile Tusnad sunt alegerea perfecta. Aici, vei gasi o atmosfera autentica, oameni primitivi si gazde ospitaliere care te vor face sa te simti ca acasa. Veniti sa va bucurati de peisajul spectaculos si de tratamentele balneare de inalta calitate dintr-o dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania.
Baile Tusnad sunt situate in partea sudica a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, intre muntii Harghita si Bodoc, intr-un splendid defileu al Oltului. Pozitia in teritoriu ii confera un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi care fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice.
Despre apele minerale din zona Tusnadului exista dovezi scrise inca din sec XVIII, in care se mentioneaza existenta unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de catre localnicii satelor din apropiere.
Tot aici intalnim mofeta (bioxid de carbon), ea reprezintand emanatiile naturale de bioxid de carbon gaz uscat. Mofetele sunt legate de vulcanismul din zona Carpaţilor Răsăriteni şi sunt valorificate în cura balneară. Mofeta naturală folosită, la noi în tară, în scop terapeutic este un fenomen unic în lume.
Izvoarele Stanescu, Apor si Mikes (cu ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate), mofetele si climatul subalpin sunt factorii naturali de cura ai statiunii Tusnad.