0234.512.143 [email protected]B-dul Alexandru cel Bun, Nr. 1, Bl.1, Sc. B, Ap. 1 Bacau, Romania
Lacul Bicaz

Lacul Bicaz

Bicaz, Jud. Neamt

Cunoscut și sub denumirea de Lacul Izvorul Muntelui, Lacul Bicaz este un lac de acumulare care s-a format pe cursul râului Bistrița. Ca mărime, acest lac este al 2-lea in topul lacurilor artificiale din România. Lungimea lui este de 35 km și are un perimetru de 71 de km și o suprafață de 32.6 km. Lacul Bicaz se află la doar 4 km de orașul Bicaz.

Aflat la poalele Munților Ceahlău, în zilele însorite de vară te poți bucura de un peisaj incredibil de frumos. Imaginea munților ce se oglindesc în lac este absolut fascinantă. Pe marginea lacului turiștii se pot bucura de căsuțele din lemn care creează o imagine minunată. Una dintre cele mai mari atracții turistice de pe Lacul Bicaz este un hotel plutitor care atrage deseori turiștii în acea zonă.

Lacul Bicaz nu este doar o atracție turistică. Apa din el este folosită pentru producerea energiei electrice. Pe acest lac se află centrala hidroelectrica Bicaz-Stejaru, ce are o capacitate de 210 MW.

Un alt obiectiv turistic important aflat lângă Lacul Bicaz este Parcul Cheile Bicazului – Hășmaș.

Barajul

Cele mai potrivite momente în care poți vizita barajul de pe Râul Bicaz sunt seara și dimineața, deoarece imaginea care-ți apare în fața ochilor va fi de vis. Cu siguranță de vei simți într-o altă lume.

Barajul de pe Bicaz este construit din beton și unește Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei. Înălțimea barajului este de 127 m, iar lungimea este de 436 m. Barajul a fost construit între anii 1950 și 1960.

Lângă baraj este amenajat un port special în care te poți bucura de agrementul de pe Lacul Bicaz. Agrementul constă în plimbările pe care le poți face cu: vaporașul, bărcile, șalupele sau hidro-bicicletele. Dacă îți place să pescuiești, vei găsi un loc special amenajat și pentru astfel de hobby-uri.

Fauna apelor lacului

Fauna este bogată în această zonă. Vorbim de specii ca: lostrița, plătica, porcușorul, babușca, cleanul, mreana, păstrăvul curcubeu sau păstrăvul de lac. În localitatea Potoci, situată pe malul lacului, poți vizita și o crescătorie de păstrăv, fapt pentru care mulți preferă Lacul Bicaz când vine vorba de pescuit. Tot aici poți vizita și singurul loc din zona Moldovei unde poți face scufundări și anume Stațiunea de Cercetare Biologică Potoci-Bicaz a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.