0234.512.143 [email protected]B-dul Alexandru cel Bun, Nr. 1, Bl.1, Sc. B, Ap. 1 Bacau, Romania
Paltinis

Paltinis

Paltinis, Jud. Sibiu

Statiunea turistica Paltinis este situata in judetul Sibiu, la o altitudine de 1.440 de metri, fiind cel mai inalt si mai vechi centru turistic montan din Romania. Inconjurata de paduri de conifere si brazi, statiunea ofera o panorama spectaculoasa asupra muntilor din jur. Aici se pot practica numeroase activitati sportive, cum ar fi schi, snowboard, drumeții sau mountain bike, iar aerul curat si ozonat face ca statiunea sa fie recomandata pentru tratarea unor afectiuni respiratorii sau ale sistemului nervos. De asemenea, in Paltinis se poate vizita si Manastirea Sfanta Treime, un important obiectiv de patrimoniu religios.

Istorie si arhitectura

Aşezarea, de sub Vf.Onceşti, ce se întinde într-o pădure de conifere, la altitudinea de 1442 de metri, a fost întemeiată de Societatea Carpatină Transilvania, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Datorită vechimii lor de peste un secol, trei dintre cele peste 40 de vile ridicate în timp, în staţiune, au fost declarate monumente istorice: Casa Turistilor, Casa Medicilor şi Sala Monaco. Factorul terapeutic principal îl reprezintă climatul alpin cu aer puternic ozonizat, bogat în aerosoli şi radiaţii ultraviolete. Calitatea aerului pur din această staţiune o recomandă din plin în tratarea asteniilor, a surmenajului fizic şi intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum şi a deficienţelor de creştere la copii.

Obiective turistice

Pe de altă parte, fenomenul de inversiune meteorologică dar mai ales persistenţa stratului de zăpadă mai mult de o treime din an, face din staţiunea Păltiniş o destinaţie extrem de căutată în special pentru împătimiţii sporturilor de iarnă.Pentru aceştia sunt disponibile mai multe pârtii de schi de dificultăţi variate. Astfel, Munţii Cindrel, prin morfologia lor (culmi domoale şi platouri) se pretează foarte bine la practicarea schiului de fond. Pârtia de schi de pe Muntele Onceşti este amenajată, dispunând de telescaun (pe o distanţă de 1025 metri şi o diferenţă de nivel de 241 metri), teleschi (pe o distanţă de 410 metri şi o diferenţă de nivel de 138 metri) şi baby-lift. Baza tehnico-materială este foarte dezvoltată, staţiunea dispunând pe lângă multitudinea de vile amintite, şi de hoteluri ori cabane dar şi de posibilităţi de recreere şi de petrecere a timpului liber:restaurante, club cu teatru şi cinema, discotecă, bibliotecă, terenuri de volei, tenis şi handbal. Pentru montaniarzi, staţiunea constituie punct de plecare pentru o serie de trasee turistice în Munţii Cindrel (Cheile Cibinului şi Valea Sadului, cu salba sa de baraje)respectiv Munţii Lotrului.

Cai de acces

  • Feroviare: gara Sibiu pe linia Bucuresti-Brasov-Arad, apoi cu mijloace auto pana in statiune
  • Rutiere: DN 1 de la Oradea sau DN 7 = E 15 de la Bucuresti la Sibiu, apoi drumul local prin comuna Rasinari, pana in statiune
  • Aeriene: din Bucuresti pana la Sibiu, apoi cu mijloace auto pana in statiune.